Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Sveta Misa za osuđene hrvatske generale i pokojnoga generala Praljka

Napisao/la  Petra Lasić
Published: 01 Prosinac 2017

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, 29. studenog 2017. godine, donio je presudu kojom se šest generala Herceg-Bosne tereti za ratni zločin na području Bosne i Hercegovine, čime se dodaje nota agresora hrvatskom narodu s tog područja. Zastor nevjerice navukao se nad hrvatski narod, ali ono što je toga dana još više plijenilo pažnju bio je čin jednog od osuđenih generala. Slobodan Praljak, general pukovnik Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane, nakon iskazane presude uzima bočicu otrova i ispija je. Ispivši otrov izjavljuje kako odbacuje sve optužnice i okončava svoj život smrću za ideale.

Iznenadan rasplet mnoge je ostavio zatečenima, a ponajviše one koji su na tom području BiH-a već godinama krvavo gradili svoju povijest. Upravo je Udruga studenata Herceg-Bosne u suradnji s Uredom za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije organizirala svetu misu za osuđene hrvatske generale i za pokoj duše generala Praljka, u sportskoj dvorani Studentskog doma „dr. Franjo Tuđman“ 30. studenog 2017., na koju je osim velikog broja studenata došao i veliki broj branitelja.

Misu je predvodio je dr.sc. don Mihael Mišo Prović, povjerenik za mlade, a osim za osuđene hrvatske generale namijenio ju je i za sve žrtve rata; sve one koji su umrli od ruke ratnog neprijatelja, ali i od ruke Hrvata, te za sve one koji danas žive na prostoru cijele bivše države Jugoslavije. U propovijedi je povrh svega naglašavao važnost mira. „Krist se rodio da bi na svijet donio mir i tako se suprotstavio dotadašnjim zakonima koji su podrazumijevali osvetu 'Oko za oko, zub za zub'. Krist nas poziva da zaronimo u intiman odnos s Njim, kako bismo u samoći i skromnosti spoznali i prihvatili sebe, i ušli u zahvalnost za dar svoga života. Poziva nas da prihvatimo i živote drugih, baš takve kakvi jesu – nesavršeni. Krist nas poziva na ljubav, da budemo prvi koji će ljubiti, pa i onda kad je to neshvatljivo, kad je protiv zdravorazumske logike, kad je teško. Poziva nas da budemo borci za mir“. Don Mihael se na poseban način osvrnuo na pročitano evanđelje koje završava riječima „Svojom ćete se postojanošću spasiti!“, te je rekao da u tim riječima promatra čovjekov nagon za očuvanjem svoga bitka. „U naravi čovjeka je da se brani, da se bori kako bi opstao, preživio, kako bi postojao. Onaj pak koji je postojan moćan je hrabro dati sebe za svoga bližnjega, moćan je voljeti. A da bi postojanost bila potpuna mora se prožimati sa Bogom, jer bez Njega ostaje samodostatnost i ostaje nemir koji nas vuče u ogorčenost. A mi smo, kao djeca Nebeskoga Oca pozvani da u borbi za svoju postojanost opraštamo i budemo ti koji dopuštamo da se sjeme mira ukorijeni u naša srca, kako bismo mogli taj mir dati onima koji nas okružuju“.

Na kraju svete Mise ispred cijele dvorane stao je Pere Eranović, mladi hrvatski glumac, sin branitelja čiji je život ugasila ratna stihija, te izrecitirao je svoju pjesmu „Posljednji hrvatski samuraj“, nastalu u nevjerici i boli haške presude. Potom su se nakon završnog blagoslova okupljeni uputili ispred studentskog doma i zapalili svijeće za pokojnog generala.

Svetu Misu glazbeno je animirao VIS Veritas Aeterna.