Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Split: Misa i paljenje svijeća za žrtve Vukovara

Napisao/la  Petra Lasić
Published: 20 Studeni 2017

Dana 17. studenog 2017. godine održana je sveta misa za žrtvu Vukovara  u sportskoj dvorani studentskog doma „Dr. Franjo Tuđman“ na Kampusu, kojom je zaključen  „Tjedan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje“. Svetu misu predvodio je don Branimir Projić, vojni kapelan Hrvatske ratne mornarice.

Don Projić je posebno apelirao na to kako se žrtva ne smije zaboraviti, i kako nas ona uvijek treba usmjeravati na dobro i na praštanje. U prošlosti, kako sa kaže, ne treba ostati i začahuriti se, već prošlost treba iskoristiti kako bi se stvorila bolja budućnost. Postavlja si pitanje, koje je zasigurno nemalo puta postavljano za vrijeme samoga rata, a to je: „Je li Bog uopće bio tu?! Je li bio prisutan?! I je li dozvolio sve ovo?!“ U nemoći i malaksalosti ljudskoga duha, koje je kadro posumnjati u sveopću Božju prisutnost, čovjek ipak otkriva postojanje utjehe – utjehe koja dolazi upravo od Boga. Stoga je, kako sam kaže, nedvojbeno da je Gospodin naš, Isus Krist neumorno bdio nad svakim usplahirenim i zastrašenim srcem u tim hladnim ratnim vremenima, i bio uz cijeli hrvatski narod.

U koncelebraciji sudjelovali su još i dr.sc. don Mihael Mišo Prović, povjerenik za mlade, te don Anđelko Domazet, dekan Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Splitu. Svetu misu glazbeno je animirao  „VIS Veritas Aeterna“. Svetoj misi su prisustvovao je i rektor Šimun Anđelinović, kojem se na kraju riječima zahvale na susretljivosti i ustupanju sportske dvorane kroz cijeli tjedan, kako bi se sproveo plan o Vukovaru, zahvalio sam don Mihael. Osim rektora na Svetoj misi bili su i prorektor, dekani splitskog sveučilišta, te Marjan Bašić kao predstavnik Studentskog centra.

Mladi su se nakon Svete mise uputili u Vukovarsku ulicu, gdje su zapaliti svijeće u čast poginulim braniteljima, a nekolicina mladih je istu večer autobusom krenula za Vukovar i Bogdanovce, kako bi svoji prisustvom odala počast svima onima koji su zaslužni da se danas zovemo hrvatskim imenom u „Koloni sjećanja“.