Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Predavanje o Domovinskom ratu i prikazivanje igranog filma "Oni su Hrvatska"

Napisao/la  Danijela Jurčević
Published: 14 Studeni 2017

Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i Studentski centar organizirali su predavanje o Domovinskom ratu i prikazivanje igranog filma "Oni su Hrvatska" u utorak, 14.studenoga 2017. u velikoj sportskoj dvorani studentskog doma dr. Franjo Tuđman na Kampusu. U svom predavanju umirovljeni časnik HV-a gosp. Boško Ramljak istaknuo je kako narod koji zaboravi svoju povijest nema svijetlu budućnost i vodeći se tom mišlju mladima je prikazao presjek povijesnih okolonosti koje su vodile do samog Domovinskog rata, ali i prepričao ključne događaje, tijek bitnih akcija i ukazao na bitna imena tadašnje vlasti i samih žrtava hrvatskog naroda.

Pojasnio je kako tendencija okupatora nije bila ubiti Hrvate već sravniti kulturu, povijest i vjeru našega naroda i zatrti trag postojanja Hrvata kako bi što lakše ostavarili svoj politički naum. Unatoč nadmoći agresora Hrvatska se obranila nadljudskim naporima svoga golorukog ljudstva, Božjom pomoći i velikim zajedništvom branitelja, hrvatskog iseljeništva koje je našu vojsku naoružavalo te sportaša i glazbenika koji su podizali moral i svijet informirali o stanju u Hrvatskoj. "Danas je prisutno zanemarivanje žrtava Domovinskog rata od strane vlasti, ali narod je taj koji tu žrtvu ne zaboravlja i cijeni." rekao je i mlade zamolio kako nikada ne zaborave žrtvu svojih branitelja.

Nakon predavanja gosp. Ramljaka članica zadarske udruge "Žene u Domovinskom ratu" Vesna Matešić posvijestila je činjenicu da u svakom narodu postoje ljudi koji iznesu teret cijeloga naroda, a u Hrvatskoj to su bili i još danas jesu brantelji. Film je predstavila kao krik tih istih branitelja koji su ratovali iz ljubavi, a ne iz mržnje te zamolila mlade da Hrvatsku prime na mukama, a ne samo njene ljepote jer one nisu ono što sačinjava Hrvatsku. Našu domovinu sačinjavaju kvalitetni Hrvati koji su je dužni čuvati.

Sam film nastao je po istinoj priči brigadira HV, Ivice Matešića Jerejemije, u produkciji već spomenute udruge pod redateljskom palicom gosp. Ivice Božića s jako malim budžetom od 4000 kn, ali sa, kako ove hrvatske žene i majke ističu, 4000 tona majčinske ljubavi.

Studentski kapelan, dr. don Mihael Prović, nakon projekcije filma se zahvalio svima na sudjelovanju i ukazao na činjenicu kako Splitsko sveučilište već nekoliko godina obilježava ovaj tjedan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje te iznio plan događanja narednih dana u tjednu uz prigodan poziv svih prisutnih. Program je vodila Damira Bašić, a glazbeno je animirao Znak mira s Pujanki.