Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Svetom misom započeo „Tjedan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje“

Napisao/la  Petra Lasić
Published: 14 Studeni 2017

Dana 12. studenog 2017. godine održana je sveta misa u sportskoj dvorani studentskog doma „Dr. Franjo Tuđman“ na Kampusu, kojom je započeo i „Tjedan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje“. Svetu misu predvodio je dr.sc. don Mihael Mišo Prović, povjerenik za mlade, a glazbeno je animirao mješoviti zbor „Krstitelj“ iz župe Svetoga Ivana Kristitelja Trstenik. Svetoj misi, u ime Studentskog centra Split, prisustvovao je i Marijan Bašić.

Pročitano evanđelje te 32.nedjelje kroz crkvenu godinu, govorilo je o mudrim i ludim djevicama. Mudre su one koje su pripremile dovoljno ulja za svoju svijeću kako bi sa svjetlom dočekale svoga zaručnike. One lude pak nisu pazile da im dotekne dovoljno ulja, te njihova svijeća dogorijevajući gasne, i njima biva onemogućen ulazak na svadbu. Referirajući se na evanđelje, don Mihael kroz svoju propovijed, poistovjećuje svakoga čovjeka sa jednom od tih djevica. Svijeća je kako kaže život čovjekov, a da bi on imao smisao potrebno mu je ulje, tj dobra djela. Dobra djela su ona koja nas pak ono kroz što čovjek osmišljava svoje vrijeme i sam život u konačnici. Imati osmišljen život znači ne tumarati u bespuću bunila kojem se čovjek olako predaje, i ne znači životariti i tako kockati dane koje nam je Gospodin povjerio. Dobra djela, očitovana u mrtvljenju sebi poradi drugoga približavaju nas Bogu, Zaručniku Svadbe Gospodnje. Svi smo pozvani biti ona mudra djevica koja će svojim djelima biti na radost Nebeskom Zaručniku, i koja će jednoga dana uistinu imati donijeti pred Gospodina život prepun punine i radosti.

U sklopu Tjedna sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje“ Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije pripremio je bogat program koji mladima pruža bogatu uvertiru za odlazak u sam Vukovar i okolicu u petak 17. studenog 2017. godine.  Mladi će naime kroz tjedan dana imati priliku putem raznih događanja i predavanja saznavati o detaljima Domovinskog rata u srcu Slavonije. Tako će u ponedjeljak 13. studenog 2017., u 20:30h, u sportskoj dvorani u Kampusu, u ovomjesečnoj „Ćakuli s duhovnikom“ gostovati Vilim Karlović te posvjedočiti kako je preživio Ovčaru. U utorak 14. studenog 2017., također s početkom u 20:30h u sportskoj dvorani na Kampusu, će se mladi putem igranog filma „Oni su Hrvatska“ pokušati suživjeti s pričom brigadira HV Ivice Matešića Jeremije. Producent filma je Udruga “Žene u Domovinskom ratu” – Zadar, a redatelj Ivica Božić. Ovoga tjedna nije tek obična srijeda. Naime, treća je srijeda tekućeg mjeseca, 15. studenog 2017., te mladi Hrvatskog Nadzemlja pripremaju temu „Rodna ideologija“. Gost predavač je  dr.med. Željka Markić, a sam susret započinje u 20:30h u Nadbiskupijskom sjemeništu. U četvrtak 16. studenoga u 20:30h, u sportskoj dvorani Kampus dramska skupina KUU Sv. Kliment iz Omiša i Mladenka Gruica izvest će monodramu „Skupljanje kostiju“ nastalu prema svjedočanstvu iz Domovinskog rata. U petak 17. studenog 2017., u 20:30h, u sportskoj dvorani Kampus će se održati Sveta misa za žrtvu Vukovara koju će predvoditi don Branimir Projić, vojni kapelan Hrvatske ratne mornarice. Nakon Svete mise mladi će upalit svijeće u Vukovarskoj ulici poviše doma, te u 23:00h krenuti autobusima za Vukovar. U Vukovaru će mladi provesti dva dana, gdje će prebirući u srcu žrtvu napaćenog hrvatskog naroda odati počast svima onima koji su svojom krvlju omogućili da se danas možemo zvati hrvatskim djetetom, hrvatskim imenom. Povratak iz Vukovara bit će u nedjelju 19. studenog 2017. kasno navečer.