Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Studentska kateheza: Ogovaranje

Napisao/la  Danijela Jurčević
Published: 08 Studeni 2017

Hrvatsko nadzemlje i Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije organizirali su katehezu za studente na temu ogovaranja. Susret se održao 8. studenog 2017. godine u kapelici blaženog Ivana Merza u studentskom domu „dr. Franjo Tuđman“ na Kampusu u Splitu, a predvodio ga je dr. don Mladen Parlov, profesor na splitskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu i duhovnik Hrvatskog nadzemlja.

U uvodnoj katehezi ukazao je na razliku između ogovaranja i komentiranja koja leži u namjeri da se u ogovaranju iznesu loše karakteristike druge osobe. Na primjeru Pavlovih i Matejevih riječi pokazao je kako nas Gospodin poziva na odgovornost u svojim riječima, a upravo su one te koje pokazuju kakva je naša nutrina te utječu i na naš odnos s Bogom. Postavlja se pitanje kako izgraditi srce da bude kolijevka dobrih riječi, a don Mladen mladima je preporučio molitvu, posebno šutnju koja je nužna kako bili dobri govornici jer za postizanje govorničkog umijeća prvo trebamo biti dobri slušatelji. Riječima "radite na sebi dok ste mladi i kad Vam prijatelj kaže da se promijenite shvatite to ozbiljno i trudite se", don Mladen zaključio je katehezu.

Nakon nje uslijedila je prilika za sakrament pomirenja i sv. misa koju je predslavio don Mladen, uz  glazbenu animaciju Hrvatskog nadzemlja. U propovijedi naglasio je kako je sv. Pavao sav židovski zakon sveo na jednu riječ: ljubav! Isus u Evanđelju poziva učenike da ostave sav svoj život poradi njega, a tako danas radi i s nama. Onaj koji nas na to poziva jest upravo onaj koji nam daje život u izobilju. Don Mladen zaželio je da svi u danima pred nama molimo i ljubimo Isusa, a to možemo samo s njim, u njemu i po njemu.