Najave događanja

Petak, 19. 01. u 20:00 sati
Ćakula s duhovnikom
Nedjelja, 21. 01. u 20:00 sati
Misa za studente
Nedjelja, 28. 01. u 20:00 sati
Duhovna obnova i sveta misa za studente

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2

Povodom početka devete humanitarne akcije „Dobro srce studenata Splita“, u ponedjeljak  11. prosinca u prostorijama Rektorata Sveučilišta u Splitu, održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni ciljevi i program akcije.

Akcija je započela 11. prosinca i trajat će do 21. prosinca i za to vrijeme na predviđenim mjestima prikupljat će se prehrambene namirnice, odjeća i obuća te higijenske i ostale potrepštine koje će Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije za nadolazeće Božićne blagdane podijeliti socijalno ugroženim studentima grada Splita. 

Organizatori ove, već tradicionalne, akcije su Sveučilište u Splitu, Caritas Nadbiskupije Split, Studentski centar Split i Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije. Akciju podržavaju sve sastavnice Sveučilišta, Studentski zbor, krovna udruga alumni „Asus“ i Centar za savjetovanje studenata Sveučilišta u Splitu.

Studenti i zaposlenici Sveučilišta svoje donacije mogu predati u svim restoranima Studentskog centra, svim sastavnicama Sveučilišta i recepcijama studentskih domova.

U sklopu akcije održati će se i humanitarni koncert 21. prosinca na Medicinskom fakultetu. Uz orkestar i soliste HNK-a Split nastupiti će i studenti Umjetničke akademije. Umjesto kupnje ulaznica, posjetitelji će davati novčane priloge u skladu sa svojim mogućnostima. 

U nedjelju, 3. prosinca u 20.00 sati u studentskoj kapelici u Kampusu održana je Misa za mlade koju je predvodio dr. don Mihael Prović, duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu. Don Mihael u svojoj propovijedi naveo je četiri stupa života jednog katolika, a to su molitva, post, pokora i dobra djela. Objasnivši pomalo svaki od njih pozvao je mlade da u ovom svetom liturgijskom vremenu Adventa posebno promisle o njima i nastoje ih živjeti. Na kraju Mise najavio je Zornice koje će se održavati od ponedjeljka do petka u 6.30 u studentskoj kapelici bl. Ivana Merza na Kampusu. Sv. misu pjesmom je upotpunio glazbeni sastav Veritas aeterna.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, 29. studenog 2017. godine, donio je presudu kojom se šest generala Herceg-Bosne tereti za ratni zločin na području Bosne i Hercegovine, čime se dodaje nota agresora hrvatskom narodu s tog područja. Zastor nevjerice navukao se nad hrvatski narod, ali ono što je toga dana još više plijenilo pažnju bio je čin jednog od osuđenih generala. Slobodan Praljak, general pukovnik Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane, nakon iskazane presude uzima bočicu otrova i ispija je. Ispivši otrov izjavljuje kako odbacuje sve optužnice i okončava svoj život smrću za ideale.

U Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, 27. studenog, upriličeno je svečano uručenje 180.230,60 tisuća kuna prikupljenih u humanitarnoj akciji tijekom dvotjednih „Dana socijalne zauzetosti“. U sklopu te manifestacije bio je organiziran i humanitarni koncert „Najmanjima od najmanjih“, a sva prikupljena sredstva od prodanih ulaznica i donacija namijenjena su za pomoć 10 obitelji, korisnika Caritasa Nadbiskupije Split.

Dana 17. studenog 2017. godine održana je sveta misa za žrtvu Vukovara  u sportskoj dvorani studentskog doma „Dr. Franjo Tuđman“ na Kampusu, kojom je zaključen  „Tjedan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje“. Svetu misu predvodio je don Branimir Projić, vojni kapelan Hrvatske ratne mornarice.

Don Projić je posebno apelirao na to kako se žrtva ne smije zaboraviti, i kako nas ona uvijek treba usmjeravati na dobro i na praštanje. U prošlosti, kako sa kaže, ne treba ostati i začahuriti se, već prošlost treba iskoristiti kako bi se stvorila bolja budućnost. Postavlja si pitanje, koje je zasigurno nemalo puta postavljano za vrijeme samoga rata, a to je: „Je li Bog uopće bio tu?! Je li bio prisutan?! I je li dozvolio sve ovo?!“ U nemoći i malaksalosti ljudskoga duha, koje je kadro posumnjati u sveopću Božju prisutnost, čovjek ipak otkriva postojanje utjehe – utjehe koja dolazi upravo od Boga. Stoga je, kako sam kaže, nedvojbeno da je Gospodin naš, Isus Krist neumorno bdio nad svakim usplahirenim i zastrašenim srcem u tim hladnim ratnim vremenima, i bio uz cijeli hrvatski narod.

U koncelebraciji sudjelovali su još i dr.sc. don Mihael Mišo Prović, povjerenik za mlade, te don Anđelko Domazet, dekan Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Splitu. Svetu misu glazbeno je animirao  „VIS Veritas Aeterna“. Svetoj misi su prisustvovao je i rektor Šimun Anđelinović, kojem se na kraju riječima zahvale na susretljivosti i ustupanju sportske dvorane kroz cijeli tjedan, kako bi se sproveo plan o Vukovaru, zahvalio sam don Mihael. Osim rektora na Svetoj misi bili su i prorektor, dekani splitskog sveučilišta, te Marjan Bašić kao predstavnik Studentskog centra.

Mladi su se nakon Svete mise uputili u Vukovarsku ulicu, gdje su zapaliti svijeće u čast poginulim braniteljima, a nekolicina mladih je istu večer autobusom krenula za Vukovar i Bogdanovce, kako bi svoji prisustvom odala počast svima onima koji su zaslužni da se danas zovemo hrvatskim imenom u „Koloni sjećanja“.

Dana 16. studenog 2017. godine u sportskoj dvorani Studentskog centra „Dr. Franjo Tuđman“ skupina KUU Sv. Kliment iz Sitnog Gornjeg i Mladenka Gruica  odigrala je monodramu pod naslovom „Skupljanje kostiju“ nastalu prema svjedočanstvu iz Domovinskog rata. Naime priča govori o bolima jedne žene koja je proživjela dva rata. U Drugom svjetskom ratu biva joj ubijen otac, čije je kosti s vrha Velebita u torbi nosila kako bi ih dostojno pokopala. Nakon niza godina uslijedio je i Domovinski rat, u kojem gubi svoga sina, te se njena povijest straha i želje da svoje najbliže ima uz sebe ponavlja. Ponovno u teškim mukama skrbi za mrtvo tijelo svoga sina, da ga na ledini ne bi raznijele zvijeri, te ga po oslobađanju sela pokapa.

Dirljiva priča mnoge je ganula, a sama gospođa Gruica po završetku predstave poručuje mladima da nikad ne prestanu biti istinski zahvalni za krv koja je prolivena da bi se danas mogli zvati hrvatskim imenom i djetetom. Na kraju predstave se dr.sc. don Mihael Mišo Prović, povjerenik za mlade, zahvalio gospođi Gruici, te i sam pozvao na poštivanje i zahvalnost koju imamo osjećati prema podnesenoj žrtvi

Susret je glazbeno animirao zbor Andrijane, iz župe Svetog Andrije na Sućidru, u Splitu.