Najave događanja

Utorak, 26. 09. u 20:00 sati
Sveta misa za početak KMNL-a

aktualno  

pp

pp4

pp2

U splitskoj crkvi Gospe od Zdravlja, 13. srpnja 2017. u 20.30 sati, udruga mladih Skac_St, Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije te volonteri iz Zagreba, organizirali su uvodno misno slavlje u „Ultra evangelizaciju“. Sv Misu predvodio je povjerenik Ureda za pastoral mladih i kapelan splitskog Sveučilišta dr. sc. don Mihael Mišo Prović u koncelebraciji sa don Damirom Stojićem, don Mihovilom Kurkutom, don Stjepanom Horvatom te đakonom Marijom Bobićem.

Don Mihael je u svojoj propovijedi kazao kako svi imamo različite darove i kako ih trebamo otkriti, identificirati te nakon formacije primijeniti u suživotu s drugima ostvarujući Kraljevstvo Božje, u kojem živimo već ovdje na zemlji i koje je predokus onog Nebeskog Kraljevstva kojemu u potpunosti smjeramo. Postoje razna područja darovitosti preko kojih se čovjek ostvaruje i pronalazi smisao svog ovozemaljskog života. Uz glazbu, matematičke-tehničke-jezične… znanosti, humor, interakcije sa sobom-bližnjim-Bogom te interakcijom sa prirodom i životinjama, jedno od područja darovitosti je i religiozni život, stoga vjeru prihvaćamo kao dar od Boga. 

Humanitarna organizacija Marijini obroci i Volonterski centar mladih Skac_St organizirali su, već tradicionalnu humanitarnu utrku „Trčimo za obrok više“, koja se održala u subotu 27. svibnja na splitskoj Rivi. Suorganizatori utrke bili su grad Split, Turistička zajednica Split, Triatlon klub Split i Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije.

Cilj trke bio je podići svijest o gladi u svijetu i aktivnostima Marijinih obroka te, zahvaljujući još većem odazivu svih ljudi dobroga srca, povećati broj djece kojima će se osigurati svakodnevni obrok na mjestu obrazovanja.

Utrka se dijelila u četiri kategorije: utrka za djecu na 150 i 300 m, utrka za odrasle na 2,5 km te utrka iznenađenja- parovi vezanih „špigeta“. Pozivu organizatora odazvalo se oko 150 Splićana. Kotizacije za utrku nije bilo, a preporučena donacija bila je 20 kuna. Donirati se moglo prilikom podizanja startnih brojeva. Sva prikupljena sredstva od ove humanitarne utrke idu za kuhinju "Split - Croatia" (Liberija) koja trenutno hrani 292 djece.

Po završetku utrke poznati nogometaš Stipe Pletikosa podijelio je medalje i dodijelio nagrade, a potom je uslijedio i zabavno-kulturni program na kojem su nastupili veseli klaun, Solinski bubamarci, Bruno Mijanić, VIS Gloria te bend Prevail. Program je vodio mladi splitski glumac Pere Eranović.

Vizija Marijinih obroka jest pružiti djeci u najsiromašnijim dijelovima svijeta po jedan obrok dnevno na mjestu obrazovanja. Na taj način djeci se ne spašava samo život, već ih se potiče na učenje i tako daje prilika da dugoročno sebi, svojoj obitelji i zajednici osiguraju bolji život. Potrebno je samo 120 kuna da bi se moglo hraniti jedno dijete u školi tijekom cijele godine. Marijini obroci svojim djelovanjem danas hrane više od 1,2 milijuna djece, a Marijini obroci – Hrvatska, zahvaljujući dobroti svojih podupiratelja, otvorila je deset školskih kuhinja – četiri u Malaviju, jednu u Ekvadoru, tri u Beninu i dvije u Liberiji.  U njima se trenutno hrani više od 11 tisuća djece svakog dana. (Više o samom programu Marijinih obroka možete saznati na web stranici www.marysmeals.hr). 

Dana 29. svibnja 2017. u prostorijama Sveučilišne knjižnice u Splitu održana je osnivačka skupština Udruge studenata Herceg-Bosne kojoj je pristustovalo 200-njak studenata Sveučilišta u Splitu, budućih članova Udruge.

Trogirska zajednica mladih, Hrvatski katolički zbor MI osnovan je 23. svibnja 2015. s ciljem da bude pomoć mladima u sazrijevanju u dobre ljude i kršćane i da ih se zaštiti od beznađa i raznih poroka i grešnih izazova koje đavao postavlja nevinim mladim dušama našega naroda i koji ih želi upropastiti.

Mise zornice u Kampusu

29 Studeni 2016

Svako jutro u 6.30 sati u Pastoralnom centru „Bl. Ivan Merz“ u studentskom domu Dr. Franjo Tuđman – Kampus (ulica Cvite Fiskovića 3, Split), slave se adventske mise zornice. Svete mise predvodi studentski kapelan don Mihael Prović a na misama pjeva glazbeni sastav Veritas aeterna.

U organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i Studentskog Centra Sveučilišta u Splitu u četvrtak navečer u sportskoj dvorani studentskog doma "Dr. Franjo Tuđman" održana je sveta Misa u spomen na tragični pad grada Vukovara i Škabrnje. Na samom početku okupljeni su pogledali video izvještaj s prošlogodišnjeg sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i poslušali pjesmu "Grad heroj" koju izvodi VIS Veritas aeterna, grupa Dalmatino i klapa Adriaticum. Nakon toga uslijedila je sv. Misa koju je predvodio fra Božo Vuleta, ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira, uz koncelebraciju don Alena Keria i don Mihaela Provića, studentskog kapelana.