Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Hodočašće mladih Splitsko-makarske nadbiskupije "Od Gospe do Gospe"

Napisao/la  Slavko Blažić
Published: 11 Kolovoz 2019

Tradicionalno 37. hodočašće „Od Gospe do Gospe“ okupilo je i ove godine, 10. i 11. kolovoza, nekoliko tisuća mladih vjernika.

Hodočasnički put, u organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, započeo je u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu gdje su mladi mogli pristupiti sakramentu pomirenja kako bi čista srca mogli krenuti na put do Gospina svetišta u Sinju. Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić u koncelebraciji s generalnim vikarom Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslavom Vidovićem, predstojnikom Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije don Mihaelom Provićem, župnikom župe Gospe od Otoka don Rankom Vidovićem, župnim vikarom župe sv. Stjepana pod Borovima fra Josipom Ivanovićem i nadbiskupovim tajnikom don Gabrijelom Kamberom.

„Dragi hodočasnici, riječ Božja i naše hodočašće povezani su s riječju noć. Noć je simbol tame, odsustva svjetla. Kako bismo vidjeli i razumjeli put koji je pred nama potrebno nam je svjetlo. Večeras ćete na putu svi sa sobom imati baterije, kako biste vidjeli cestu kojom idete do Sinja. No, osim baterije, potrebno nam je i svjetlo nebesko, svjetlo srca i duše“, rekao je nadbiskup u uvodnom dijelu homilije.

U nastavku je istaknuo kako su svi oni koji su pristupili sakramentu pomirenja osudili tamu u sebi i priznali se grešnikom.

Govoreći o Isusovom pozivu na budnost, pojasnio je kako se Gospodin ne umara kucajući na vrata našega srca. „Puno puta u životu mi nismo spremni na susret s Gospodinom, zatvoreni smo u zabrinutosti za naše svakodnevne brige. Iako ne znamo vrijeme Njegova dolaska, u trenutku kada svoj život budemo spremni oblikovati po Njegovoj volji, kada budemo spremni odgovoriti na Njegov poziv, postat ćemo oslobođeni od vlastite zabrinutosti. On tada dolazi u naše srce te ga oblikuje i otvara za služenje drugima. Suprotno od logike ovoga svijeta Gospodin dolazi kao onaj koji služi“, rekao je.

Zaključujući, poželio je hodočasnicima sretan put do Sinja, izrazivši nadu kako će Gospodin rasvijetliti put pred njima i njihove živote svojom ljubavlju i milošću.

Hodočasnicima se obratio i don Mihael Prović koji je zaželio da im ova noć tišine, molitve i hoda bude korisna za duhovnu izgradnju te da nakane koje nose u srcima budu uslišane od Gospe koja je naša najmoćnija zagovornica.

Nakon misnog slavlja, za vrijeme kojeg je pjevao glazbeni sastav „Papa band“ iz Solina, kolone mladih vjernika krenule su na hod dug 35 kilometara kako bi Majci Mariji donijeli svoje nakane, molitve i pjesme. Na putu su imali policijsku i medicinsku pratnju, a župljani iz Dicma su, uz pomoć Ureda za mlade, kao i svake godine kod crkve sv. Jakova za hodočasnike pripremili okrjepu.

Po dolasku u Svetište Gospe Sinjske hodočasnici su mogli pristupiti sakramentu pomirenja, a ranu jutranju misu u dvorištu Svetišta Gospe Sinjske predvodio je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović. Euharistijsko slavlje svojim je pjevanjem uzveličao vokalno-instrumentali sastav zajednice mladih Čudotvorne Gospe Sinjske.

Na kraju slavlja povjerenik za mlade don Mihael Prović zahvalio je PU Splitsko-dalmatinske županije, Hitnoj medicinskoj pomoći, svim svećenicima koji su bili na raspolaganju za sakrament ispovijedi u Solinu i Sinju, Ocu nadbiskupu i generalnom vikaru na poticajnim riječima, kao i svim sudionicima hodočašća.