Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp241. Europski ekumenski susret mladih u Madridu

Napisao/la  Nina Sunara
Published: 03 Siječanj 2019

Naš put prema Madridu, odredištu 41. ekumenskog europskog susreta mladih, započeo je na Božić kada smo se okupili u samostanu Školskih sestara franjevki gdje smo slavili sv. misu. Misno slavlje predvodio je fra Stipe, a u propovijedi nas je potaknuo da razmislimo o našim ciljevima hodočašća. Uz Božji blagoslov krenuli smo u 21 h prema našem prvom odredištu na putu prema Madridu, a iz Splita su krenuli i mladi pod vodstvoma otaca dominikanaca, mladi iz župe Pomoćnice kršćana te mladi pod vodstvom SKAC-a.

 U poslijepodnevnim satima 26. prosinca stigli smo u Montpellier. Već pomalo umorni, dio nas je ostao odmarati u hotelu, a dio neumornih krenuo je u istraživanje grada. Ujutro, nakon doručka, krenuli smo u razgledavanje Montpelliera u manjim grupama. Zanimljivo je bilo razgledati rodni grad sv. Roka, vidjeti katedralu sv. Petra, akvadukt, slavoluk, brojne crkve i znamenitosti. Nakon cjelodnevnog razgledavanja, vraćamo se u autobus i nastavljamo put prema Madridu. U Madrid smo stigli u ranim jutarnjim satima 28. prosinca. Volonteri susreta dali su nam glavne upute i podijelili nas u osam grupa. Grupe su bile smještene u različitim župama, a u župama su nas smjestili u obitelji, samostane ili dvorane. Dani u Madridu započinjali su jutarnjim molitvama i razgovorima u grupama s mladima iz različitih europskih država. U poslijepodnevim satima u samom centru Madrida bile su organizirane radionice i molitve s braćom iz Taizéa. Ipak, stigli smo se i kulturno i duhovno obogatitit, pa smo razgledali i posjetili mnogo važnih znamenitosti. Posebno je bilo ući u velebnu katedralu (Catedral de la Almudena), a zatim i u katedralnu kriptu. Bilo je zanimljivo razgledati i madridske muzeje, brojne gradske trgove i parkove. Pred večer bi slijedila podjela večere, a nakon večere 15 000 mladih hodočasnika zajedno je sudjelovalo u molitvi s braćom iz Taizéa.

Regionalni susret Hrvata održan je 31. prosinca, a euharistijsko slavlje predvodio je don Damir Stojić. Novu godinu smo dočekali uz molitveno bdijenje, a nakon toga uslijedio je Festival naroda na kojem mladi hodočasnici predstavljaju svoj narod tradicionalnim pjesmama ili plesovima. Prvog dana nove godine, nakon misnog slavlja i ručka, pozdravili smo se s domaćinima i ostalim hodočasnicima koje smo upoznali u Madridu. Kada smo se svi ponovno okupili u našem autobusu, krenuli smo prema Zaragozi gdje smo prenoćili i nakon doručka krenuli u razgledavanje katedrala, šetnju ulicama i mostovima. U poslijepodnevnim smo satima krenuli za Lurd, gdje smo imali slobodno vrijeme za molitvu i obilazak svetišta. U večernjim satima krenuli smo prema Torinu u koji smo stigli 3. siječnja ujutro. Odmah smo krenuli u razgledavanje Torina koji je posebno poznat po Torinskom platnu. Nakon doručka, 4. siječnja uputili smo se prema Padovi.

Na naše iznenađenje, voditeljica puta i predsjednica Udruge mladih Isus je put, časna sestra Darija Bota predložila je da se zaustavimo u Padovi i posjetimo i pomolimo se u bazilici sv. Antuna i kapucinskom samostanu Svetoga Križa gdje se nalazi tijelo svetog Leopolda Bogdana Mandića. Cijelim putovanjem časna sestra Darija poticala nas je da se izgrađujemo duhovno i kulturno kao osobe, tako je naše putovanje često pratila molitva, pjesma, ali i razgovori i igre.

Na povratku našim kućama radosno smo izmjenjivali iskustva s 41. ekumenskog europskog susreta mladih. Sljedeća postaja Hodočašća povjerenja na Zemlji bit će u Poljskoj, u Wroclawu. Udruga mladih Isus je put svoj hodočasnički put nastavlja već 14. siječnja kada mala grupica od 20 ljudi, na čelu s sestrom Darijom, odlazi na daleki put preko Meksika i Kostarike do Paname gdje se od 22. do 27. siječnja održava Svjetski dan mladih, događaj u organizaciji Katoličke Crkve, koja okuplja mlade ljude iz cijelog svijeta na susretu s papom. 

Foto: Dominik Petar Čavka