Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Više tisuća mladih hodočastilo od Solina do Sinja

Napisao/la  Danira Matijaca
Published: 11 Kolovoz 2018

Više tisuća mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i ove se godine prigodom svetkovine Velike Gospe, u subotu 11. kolovoza, zaputilo na tradicionalno 36. hodočašće Gospi Sinjskoj “Od Gospe do Gospe” kako bi zahvalili BD Mariji na majčinskom zagovoru te pokorom Bogu iskazali slavu. Okupljanje je započelo ispred crkve Gospe od Otoka u Solinu sakramentom pomirenja, kojemu je pristupio veliki broj mladeži, a nastavljeno je molitvom krunice te euharistijskim slavljem koje je pred polazak na višesatno noćno pješačenje predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u koncelebraciji s generalnim vikarom mons. Miroslavom Vidovićem, predstojnikom Ureda za mlade don Mihaelom Provićem, župnikom Gospe od Otoka don Rankom Vidovićem, solinskim kapelanom don Nikolom Mikačićem i nadbiskupovim tajnikom don Gabrijelom Kamberom.

Pozdravivši svećenike i sve hodočasnike, mons. Barišić je izrazio radost što vidi toliko mladih koji hodočaste Gospi i uzdaju se u njezin zagovor. Govoreći o ovom hodočašću naglasio je da je ono uistinu vjerničko te je progovorio o važnosti vjere u životu svakoga vjernika. Naglasio je da je vjera svjetlo u tami noći i života, ona nam daje mogućnost i snagu da možemo ići naprijed. I mi se poput Habakuka pitamo: što se ovo događa? Pravednik strada, a zločinci likuju? Mons. Barišić je naglasio kako imamo brojna „pitanja u osobnom životu, obiteljskom ali i društvenom koja želimo postaviti Gospodinu. On će nam na njih zasigurno odgovoriti i reći nam da će pravednik od vjere živjeti. Naša je vjera uvijek pomiješana s određenom dozom nesigurnosti i sumnje, malovjerja i nevjere, ali On neće iznevjeriti. Ako nam se čini da kasni njegov odgovor, pričekaj i imaj strpljenja. Doći će.“ U nastavku propovijedi nadbiskup je govorio o tome što Gospodin očekuje od nas. Gospodin želi da čujemo ono što nam želi reći. On želi da naša vjera sazori da postane osobna, da ima strpljenja i da bude obilježena nadom. Zato večeras molimo: „Gospodine, molim te umnoži moju vjeru da se mogu obratiti. Osobno obraćenje je najteže.“ Na kraju propovijedi podsjetio je na hod prema Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji koji će se u rujnu odviti na Gospinom Otoku pod geslom „Obitelj – izvor života i radosti“. Istaknuo je kako nam vjere i nade treba da obitelj bude izvor života i radosti, da možemo biti svima primjer i poticaj. Osvrnuvši se na brojne društvene poteškoće potaknuo je mlade da ne kritiziraju vrijeme skrštenih ruku jer samo čineći dobro mijenjamo ovo „vrijeme“, ovaj svijet. „Neka Gospodin kroz ovu noć da jasnoću našem srcu kako bismo imali hrabrost života prožet zrelom, osobnom vjerom i čvrstom nepokolebljivom nadom“, poručio je splitsko-makarski nadbiskup.

Nakon misnog slavlja, za vrijeme kojega je pjevao Papa band, kolone mladih vjernika krenule su na hod dug 30-ak kilometara da bi Majci Mariji donijeli svoje nakane, molitve i pjesme. Kako bi sve proteklo u redu, na putu su imali policijsku i medicinsku pratnju, a župljani iz Dicma su, uz pomoć Ureda za mlade, kao i svake godine kod crkve Sv. Jakova za hodočasnike pripremili okrjepu.

U osvit nedjeljnoga dana 12. kolovoza u dvorištu svetišta Gospe Sinjske okupilo se više tisuća hodočasnika. Svi su zajedno sudjelovali u svečanomu bogoslužnomu slavlju, koje je predvodio generalni vikar mons. Miroslav Vidović, a pjevanje je animirao vokalno-instrumentalni sastav zajednice mladih Čudotvorne Gospe Sinjske. U propovijedi je mons. Vidović govorio o snazi hodočašća Majci Božjoj te o sakramentima kojima će okrijepljeni krenuti svojim domovima. Protumačivši biblijska čitanja kazao je kako je naš anđeo kroz život majka koja nas je budila kada trebamo ustati i krenuti dalje, koja nam je pripremala okrjepu da bismo mogli izdržati izazove dana. „Često nam dođe da bismo pod svakodnevnim poteškoćama pobjegli u pustinju, daleko od svega i svakoga te zavapili: ‘Gospodine, dosta mi je svega! Ne mogu ovako dalje!’ I zaspali. Ali onda je tu naša Gospa, naša Nebeska Majka koja nas budi i podiže, koja nas zove da još ne zaspemo jer nas treba odvesti svome Sinu. Ona nas budi ne zato što joj smeta da spavamo nego zato što ima viši cilj za nas. Budi nas i diže iz naše usnulosti i pospanosti ne radi sebe nego da bi nas odvela svome Sinu. Ovo naše hodočašće od Gospe u Solinu do Gospe u Sinju je hodočašće s Majkom prema njezinome Sinu. Ona nas je dovela na ovo euharistijsko slavlje da s njezinim Sinom blagujemo, a on nam govori: ‘Ja sam Kruh živi! Tko mene blaguje neće ogladniti nikada. Majka nas je dovela na Gozbu od koje nećemo ogladniti nikada“, kazao je mons. Vidović te dodao: „Nadam se da ste hodeći ovim putem cijelu noć imali vremena promisliti o tome gdje dolazimo, s kime idemo, kome dolazimo i s kim ćemo nastaviti kroz život? Nastavit ćemo s Isusom i njegovom Majkom, kao – kako sv. Pavao reče – nasljedovatelji Božji u ljubavi.“

Riječ zahvale na kraju misnoga slavlja uputio je predstojnik Ureda za mlade don Mihael Prović izrazivši nadu da će hodočašće uroditi velikim plodom. Čestitavši hodočasnicima što su izvršili svoj zavjet gvardijan samostana fra Petar Klapež je kazao da je njihova hodočasnička žrtva svjedočanstvo vjerničkog života i spremnosti na žrtvu te je nazvao hodočasnike srcem Splitsko-makarske nadbiskupije.