Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Mladi iz "Hrvatskog nadzemlja" i glazbenog sastava "Veritas aeterna" na susretu hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru

Napisao/la  Darko Rapić
Published: 30 Travanj 2017

Na nacionalni susret hrvatske katoličke mladeži, koji se održao u Vukovaru od 29. do 30. travnja, odazvalo se više od 30 tisuća mladih iz Hrvatske te okolnih zemalja. Među njima je bilo oko tri tisuće mladih u organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije.

Mladi iz Hrvatskog nadzemlja i glazbenog sastava Veritas aeterna uputili su se u prvom satu subotnjeg dana te su po dolasku na sami istok Hrvatske u ranojutarnjim satima posjetili Osijek i konkatedralu sv. Petra i Pavla. Potom su se uputili u Vukovar gdje su upoznali župnika domaćina vlč. Dejana Čaplara i obitelji kod kojih su bili smješteni.

Vlč. Dejan Čaplar i njegovi župljani u župi Blažene Djevice Marije Kraljice Mučenika u Vukovaru i filijalnoj crkvi Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Bogdanovcima smjestili su šest grupa mladih iz Dubrovačke biskupije, Porečke i Pulske biskupije, Varaždinske biskupije, Hrvatske katoličke misije Beč, Hvarsko-bračko-viške biskupije, te Splitsko-makarske nadbiskupije.

Oko 15 sati, mladi iz svih šest zajednica, uputili su se u gradsko kazalište „Hrvatski dom Vukovar“ na izvedbu monodrame „Priče iz Vukovara“ koju je napisao i izveo splitski kazališni glumac Petar Eranović. Monodrama „Priče iz Vukovara“ govori o drami zbivanja opsade grada Vukovara te o prijateljstvu, ljubavi i životu unutar ratnog vihora.

Poslije monodrame mladi su se uputili na Ovčaru gdje je slijedila molitva za žrtve stradale na tom stratištu u vrijeme Domovinskog rata. Molitvu je predvodio don Marinko Šljivić uz asistenciju don Jurice Manzonia, vlč. Nikole Markušića, fra Željka Bakovića OFM, Don Milana Šarića, Don Mihaela Provića i domaćina vlč. Dejana Čaplara. Nakon molitve na mjestu stratišta na Ovčari, gdje je ubijeno oko 200 civila iz vukovarske bolnice, predstavnici zajednica zapalili su svijeće u čast stradalih civila. Svijeću u ime mladih iz Splitsko-makarske nadbiskupije zapalio je Pere Eranović.

Nakon Ovčare, predvečernji dio prvog dana programa, bio je u filijalnoj crkvi Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Bogdanovcima gdje je mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup, održao katehezu za mlade. Ovaj molitveni susret animirao je glazbeni sastav „Veritas aeterna“. Nakon kateheze, domaćini su u obližnjoj dvorani priredili gozbu za okrjepu nakon dugog dana. Uz zvuk tambure i slavonske pjesme domaćini su obogatili goste slavonskim napjevima i plesom, a dio programa bio je predviđen za predstavljanje svih šest zajednica mladih koje su bile smještene u Vukovaru i Bogdanovcima. Mladi iz Splitsko-makarske nadbiskupije kratko su se predstavili i poklonili župniku vlč. Dejanu Čaplaru repliku kipa „Grgura Ninskog“ od kipara Ivana Meštrovića.

Nakon druženja i večere mladi su se vratili u filijalnu crkvu na večernju molitvu koju je predvodio dr. sc. don Mihael Prović, povjerenik za mlade Splitsko-makarske nadbiskupije uz pjevanje glazbenog sastava Veritas aeterna. Nakon molitve, u kasnim večernjim satima, uslijedio je odlazak kod obitelji i počinak.

U nedjelju, rano ujutro, mladi iz Splita, kao i predstavnici svih nad/biskupija koje sudjeluju na susretu hrvatske katoličke madeži, uputili su se na memorijalno groblje žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovar gdje je u 9 sati priređena molitva za sve poginule branitelje uz nazočnost biskupa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Hrvatskih Katoličkih Misija. Molitvu je predvodio mons Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački i predsjednik vijeća za mlade Hrvatske biskupske konferencije. Na kraju molitve na memorijalnog groblju za žrtve Domovinskog rata, u ime Splitsko-makarske nadbiskupije, svijeću je zapalio Antonio Grkeš, voditelj glazbenog sastava Veritas Aeterna.

Nakon molitve na memorijalnom groblju svi su se kao hodočasnici uputili do centra Vukovara u dvorište dvorca Eltz na euharistijsko slavlje. Euharistijsko slavlje predvodio je Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons Đuro Hranić u koncelebraciji apostolskog nuncija Alessandra D'Errica, uzoritog kardinala Josipa Bozanića, dvadesetak (nad)biskupa među kojima je bio i Splitsko-makarski nadbiskup mons Marin Barišić, te oko tristo svećenika.

U animiranju euharistijskog slavlja sudjelovali su predstavnici svih (nad)biskupija koje prisustvuju susretu mladih. Među čitačima molitve vjernika bilo je predstavnika nekoliko  (nad)biskupija, a Splitsko-makarsku nadbiskupiju predstavljao je Darko Rapić, voditelj Hrvatskog Nadzemlja, dok je kod prinosa darova repliku „Splitskog evanđelistara“, najstarije rukopisne knjige sačuvane u Hrvata iz 6. stoljeća, nadbiskupu Đuri Hraniću predao Duje Gale, koordinator Splitsko-makarske nadbiskupije za susret mladi u Vukovaru.

Nakon euharistijskog slavlja vrijeme se moglo iskoristiti na obilazak grada i raznih njegovih zanimljivosti. U 17 sati „Hrvatsko Nadzemlje“ i glazbeni sastav „Veritas aeterna“, održali su prigodni glazbeno-scenski program na gradskoj pozornici. Program se sastojao od tri skeča, kratke kateheze te nekoliko pjesama. Sastav „Veritas aeterna“ izveo je posebnu pjesmu posvećenu žrtvama poginulim u Vukovaru „Grad heroj“.

Program je završio u 18 sati, nakon čega su se mladi uputili na glavnu pozornicu kod dvorca Eltz gdje je upriličen večernji koncert. Na koncertu su nastupali Ivana Husar Mlinac,  Marija Husar Rimac, Alan Hržica, Božja pobjeda, Opća opasnost te gost iznenađenja Miroslav Škoro.

Mladi iz autobusa „Ureda za pastoral mladih“ iz Splita zadržao se do 21 sat kada su krenuli na put prema Splitu, gdje su puni lijepih i pozitivnih dojmova stigli oko šest sati ujutro.