Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Blagdan sv. Josipa u Nacionalnom svetištu u Karlovcu

Napisao/la  Darko Rapić
Published: 19 Ožujak 2017

Hrvatsko nacionalno svetište Sv. Josipa u Karlovcu bilo je proteklog vikenda središte mnogih hodočasnika iz cijele domovine. Među njima su bili mladi iz Splitsko-makarske nadbiskupije, točnije ekipa VIS Veritas Aeterna i Hrvatskog Nadzemlja predvođeni povjerenikom za mlade dr. sc. don Mihaelom Provićem. Povodom blagdana sv. Josipa 19. ožujka, nacionalno svetište imao je raznovrsni program, a započelo je u subotu s euharistijskim slavljem kojeg je predvodio don Mihael Prović u koncelebraciji sa župnikom mons. Antunom Senteom.

Nakon toga uslijedio je program Hrvatskog Nadzemlja u obližnjoj dvorani. Mladi iz Hrvatskog Nadzemlja, popraćeni glazbenim animiranjem VIS Veritas Aeterna, izveli su program koji se dotaknuo problema obitelji, braka, ponajviše krize muževnosti i očinstva. Uz izvedene skečeve i projektirane kratke filmove, prisutna publika između svakih točaka mogla je čuti i kratku katehezu koja je upotpunjavala cjelokupan sadržaj. Kombinacija glazbe, smijeha i ozbiljne poruke oduševila je domaćine koji su izrazili želju da se suradnja nastavi i sljedećih godina. Među prisutnima je bio i biskup šibenski mons. Tomislav Rogić koji je na koncu programa izrekao prigodne riječi i dao pastirski blagoslov.

Središnji dio proslave blagdana zbio se u nedjelju. Euharistijsko slavlje u 9 sati predvodio je don Mihael Prović, a VIS Veritas Aeterna je bio zadužen za liturgijsko pjevanje. U propovijedi, don Mihael Prović rekao je kako priča o susretu Isusa i samarijanke jest zapravo priča svakoga od nas. U našem životnom hodu svi se s vremenom umorimo i svi žeđamo za vodom, ali ne samo pitkom, materijalnom vodom nego i za duhovnom vodom koju jedino može utažiti Isus Krist. Po završetku svete mise župnik mons. Antun Sente izrazio je zahvalnost don Mihaelu Proviću na dolasku, kao i svim hodočasnicima. Potom je u 11 sati bila središnja misa koju je predvodio biskup šibenski mons. Tomislav Rogić. Mladi iz Splita zadržali su se do posljepodnevnih sati, te su se potom uputili prema Udbini i novoizgrađenoj crkvi hrvatskih mučenika. Župnik Josip Šimatović ispričao je bogatu povijest župe u Udbini i Krbavskog polja, objasnivši simboliku novoizgrađene crkve. Potom su se mladi uputili prema svojim domovima u koje su stigli u večernjim satima.