Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Svjetski dan mladih u Krakowu s Uredom za mlade

Napisao/la  Duje Gale

Ured za mlade Splitsko-makarske nadbiskupije je organizirao hodočašće mladih na Svjetski dan mladih (SDM). Ove godine se SDM održao u Poljskoj, u Krakowu od 26.07. do 31.07.2016. Iz Splita je na SDM bilo oko 700 mladih, dok je Ured vodio jedan autobus.

S dolaskom u Krakow mladi su se smjestili  župu Porođenja BDM, gdje su  ih dočekale obitelji kod kojih su spavali. Nakon kratkog odmora, uputili su se u sam centar, stari dio, Krakowa put Blonia parka gdje se održavao križni put mladih sa Papom Franjom. Navečer, nakon slobodnog vremena uputili su se nazad u župu na noćenje.

U subotu, mladi su nakon doručka obilazili centar starog grada Krakowa. Vrijedi istaknuti kako su obišli Kraljevsko brdo Wavel, gdje se nalazi Krakowska katedrala s kapelicom gdje su relikvije sv. Ivana Pavla II. Nakon razgledavanja cijelog Kraljevskog brda mladi su se u popodnevnim satima uputili na Kampus Misericordiae gdje se u subotu navečer održalo bdijenje mladih sa Svetim Ocem. Nakon bdijenja i kratkog druženja u Kampusu, mladi su u svome sektoru noćili u vrećama za spavanje. To je za većinu grupe bilo jedno prekrasno iskustvo, noćenje u vrećama pod vedrim nebom.

U nedjelju jutro, mladi su se spremali za Euharistijsko slavlje koje je bilo vrhunac SDM. Slavlje je predvodio papa Franjo uz veliku koncelebraciju kardinala, biskupa i svećeništva i naravno dva i pol milijuna mladih iz cijelog svijeta. Po završetku Svete Mise Papa je najavio idući SDM koji će se održati 2019. godine u Panami.

Nakon završetka Svete Mise mladi su se uputili kroz veliku gužvu nazad u župu gdje su se oprostili s obiteljima te se uputili nazad u Split. Sretno i puno dojmova te novih prijateljstava stigli su ponedjeljak popodne u svoju nadbiskupiju.

Video sadržaj