Najave događanja

Subota, 12. 08. u 19:30 sati
Hodočašće mladih u Sinj

pp

pp3

pp4

pp2

Na nacionalni susret hrvatske katoličke mladeži, koji se održao u Vukovaru od 29. do 30. travnja, odazvalo se više od 30 tisuća mladih iz Hrvatske te okolnih zemalja. Među njima je bilo oko tri tisuće mladih u organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije.

Mladi iz Hrvatskog nadzemlja i glazbenog sastava Veritas aeterna uputili su se u prvom satu subotnjeg dana te su po dolasku na sami istok Hrvatske u ranojutarnjim satima posjetili Osijek i konkatedralu sv. Petra i Pavla. Potom su se uputili u Vukovar gdje su upoznali župnika domaćina vlč. Dejana Čaplara i obitelji kod kojih su bili smješteni.

Hrvatsko nacionalno svetište Sv. Josipa u Karlovcu bilo je proteklog vikenda središte mnogih hodočasnika iz cijele domovine. Među njima su bili mladi iz Splitsko-makarske nadbiskupije, točnije ekipa VIS Veritas Aeterna i Hrvatskog Nadzemlja predvođeni povjerenikom za mlade dr. sc. don Mihaelom Provićem. Povodom blagdana sv. Josipa 19. ožujka, nacionalno svetište imao je raznovrsni program, a započelo je u subotu s euharistijskim slavljem kojeg je predvodio don Mihael Prović u koncelebraciji sa župnikom mons. Antunom Senteom.

Prijave za SHKM - Vukovar 2017.

01 Veljača 2017

Susret hrvatske katoličke mladeži, pod geslom „Krist, nada naša“ (Usp. 1 Tim 1,2), održat će se 29. i 30. travnja 2017. godine u Vukovaru, u organizaciji Povjerenstva za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije i Ureda HBK za mlade. Na ovaj susret pozvani smo i mi kako bismo sa mladima iz Splitsko-makarske nadbiskupije sudjelovali na ovom nacionalnom susretu mladih.

Ured za pastoral mladih organizira hodočašće mladih u Zagreb – Asiz – Rim i Padovu, od petka 16. prosinca do srijede 21. Prosinca. Program hodočašća je slijedeći:

Dan sjećanja na žrtvu  Vukovara ove je jubilarne 25. godine, pokazao na predivan način koliko dobrote, bogatstva, ponosa,  ljubavi i mira ima mlada hrvatska država u svom novom naraštaju, rođenom poslije Domovinskog rata. Tisuće i tisuće mladića i djevojaka, iz svih hrvatskih krajeva i zemalja svijeta gdje žive Hrvati, pokazali su da su spremni izgrađivati sebe i svoju domovinu onako kako su ju poginuli, poubijani, masakrirani hrvatski branitelji u Vukovaru, sanjali.

Tradicionalno 34. hodočašće Čudotvornoj Gospi Sinjskoj uz svetkovinu Velike Gospe, „Od Gospe do Gospe“ okupilo je i ove godine, 13. i 14. kolovoza, nekoliko tisuća mladih vjernika. Hodočasnički put, u organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, započeo je u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu gdje su mladi mogli pristupiti sakramentu pomirenja kako bi čista srca mogli krenuti na put do Gospina svetišta u Sinju. Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joškom Kodžomanom, generalnim vikarom mons. Miroslavom Vidovićem, predstojnikom Ureda za mlade don Mihaelom Provićem, župnikom Gospe od Otoka don Rankom Vidovićem i tajnikom don Nikolom Mikačićem.

Pozdravivši braću svećenike i sve hodočasnike, mons. Barišić je izrazio radost što vidi toliko djece, mladih i starijih koji hodočaste Gospi i uzdaju se u njen zagovor, posebno u godini Izvanrednog jubileja Božjeg milosrđa. U prigodnoj homiliji hodočašće mladih je iščitao kroz prizmu evanđelja dana u kojem Isus poziva da puste dječicu k njemu jer takvih je kraljevstvo nebesko. Rekao je kako je Isus i na nas večeras položio svoje ruke i blagoslovio nas, a k njemu nas je uputila Majka. „Ovo naš hodočašće doista je jedinstveno. Od Gospe do Gospe, od svetišta do svetišta. Prolazimo sveti put odrastanja. Kršćanski život je poziv na rast u vjeri i dostojanstvu djece Božje. Biološki funkcioniramo tako da dok čovjek raste mlad je, a kada prestanemo rasti starimo. No, to ne vrijedi za duhovni rast. U vjeri ja i star mogu rasti, a najveća opasnost je da mlad ostarim, prestanem rasti“, istaknuo je nadbiskup. Izrazio je nadu da će gest Majke Marije koja nas je dopratila do Isusa, i njegov zahvat oslobođenja od ropstva grijeha, pobuditi u nama novo rađanje u zoru. „Ova noć je milosrdan trenutak rađanja nas u jednom novom izdanju, onom u kojem nas Gospodin želi vidjeti“. zaključio je nadbiskup i zamolio Mariju da nas prati na našem životnom putu kako bi mogli osobno i zajedno živjeti svoju vjeru i biti svježina i ohrabrenje u našoj sredini.

 

Hodočasnicima se obratio i dr. sc. don Mihael Prović koji je zaželio da im ova noć tišine, molitve i hoda bude korisna za duhovnu izgradnju te da nakane koje nose u srcima budu uslišane od Gospe koja je naša najmoćnija zagovornica.

P2050076Nakon misnog slavlja, za vrijeme kojeg je pjevao glazbeni sastav „Papa band“ iz Solina, kolone mladih vjernika krenule su na hod dug 30-ak kilometara da bi Majci Mariji donijeli svoje nakane, molitve i pjesme. Kako bi sve proteklo u redu, na putu su imali policijsku i medicinsku pratnju, a župljani iz Dicma su, uz pomoć Ureda za mlade, kao i svake godine kod crkve sv. Jakova za hodočasnike pripremili okrjepu. Po dolasku u Svetište Gospe Sinjske hodočasnici su mogli pristupiti sakramentu pomirenja.

Kruna cjelonoćnog hoda bila je rana jutarnja misa u dvorištu Svetišta Gospe Sinjske, na kojoj je pjevao zbor mladih Župe Gospe Sinjske, a koju je predvodio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović. U koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika predvođenih sinjskim gvardijanom fra Petrom Klapežom i predstojnikom Ureda za pastoral mladih don Mihaelom Provićem. Gvardijan Klapež je na početku slavlja svima izrazio dobrodošlicu i protumačio mogućnost dobivanja potpunog oprosta od vremenite kazne u Godini milosrđa. Pozvao je i sve prisutne na središnju proslavu 300. obljetnice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske (1716.-2016.) u nedjelju, 25. rujna 2016.

Mons. Miroslav Vidović je u propovijedi protumačio naš život kao hodočašće od majke do Majke, od rođenja do susreta s Majkom milosrđa u njezinom svetištu, koja je davne 1716. "zauvijek okrunjena" (In perpetuum coronata triumphat). Ona nam i danas daje spasonosni savjet: "Što god vam rekne, učinite!". A Gospodin od nas na prvom mjestu traži obraćenje - obratimo se i vjerujmo Evanđelju. „Zamolimo“, zaključio je, „da nam Marija bude prva pomoćnica kada nas svlada umor svijeta i da nas vodi svome Sinu, Gospodinu našem Isusu Kristu“.

Na kraju slavlja povjerenik za mlade don Mihael Prović zahvalio je PU Splitsko-dalmatinske županije, Hitnoj medicinskoj pomoći, svim svećenicima koji su bili na raspolaganju za sakrament ispovijedi u Solinu i Sinju, ocu Nadbiskupu i generalnom vikaru na poticajnim riječima, kao i svim sudionicima hodočašća. Slavlje je završilo "Posvetnom molitvom" Majci od Milosti i himnom Gospi Sinjskoj.

Foto-galerija