Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Predstavljanje glazbenih sastava: "Veritas aeterna"

Published: 02 Studeni 2017
1767 puta

VIS „Veritas aeterna“ je vokalno-instrumentalni sastav osnovan 2015. godine sa svrhom animiranja svetih misa za mlade koje se svake nedjelje održavaju u kapelici „Bl. Ivana Merza“ u Studentskom domu „Dr. Franjo Tuđman“ na Kampusu u Splitu, te u svrhu animiranja duhovnih obnova i susreta za mlade u organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije. U početku je Veritas brojio tek nekoliko članova, da bi se ta brojka nakon dvije godine intenzivnoga rada popela na 20 mladih ljudi, mahom studenata, koje osim mjesta studiranja veže i sam Veritas. Voditelj VIS-a ''Veritas aeterna'' je mladi i talentirani dubrovački glazbenik, inače student treće godine Umjetničko-muzičke akademije (UMAS) u Splitu, Antonio Grkeš. Sastav se može pohvaliti i sa Hrvojem Domazetom, također studentom treće godine UMAS-a, koji neumorno radi na svim dosadašnjim produciranjima, te uz Antonia i na aranžmanima Veritasovih autorskih pjesama.

Osim Svetih Misa Veritas je sudjelovao na brojnim koncertima i festivalima u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, kao što su Božićni koncerti i SudamjaFest, na susretima duhovnog karaktera za mlade kao što je susret Hrvatskog Nadzemlja. Mogu se pohvaliti i gostovanjima u župama van same Nadbiskupije, kao što su župe Sv. Petra i Pavla u Dubrovniku, i na Trpnju, te Svetište sv. Josipa u Karlovcu. Upravo su u tijeku pripreme za susret livanjske Frame u Livnu, u studenom ove godine, gdje će zajedno sa Hrvatskim Nadzemljem održati susret za mlade.

Upravo ovi festivali, koncerti i gostovanja iznjedrili su autorske pjesme sastava.

Povodom 25. godišnjice pada grada Vukovara u produkciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, a u suradnji s grupom Dalmatino i klapom Adriaticum, objavili su pjesmu i spot "Grad heroj" posvećenu gradu Vukovaru. U pjesmi je utkana želja da žrtva koju je Vukovar podnio nikad ne bude zaboravljena, a ujedno je i zahvala svima koji su svoje živote položili na oltar domovine. U nešto manje od 2 mjeseca pjesma je postigla više od 100 000 pregleda na YouTube kanalu, te izazvala interes Hrvatskog katoličkog radija, koji je u jednoj od svojih emisija ugostilo voditelja Antonia Grkeša i povjerenika za mlade Splitko-makarske nadbiskupije dr. sc. don Mihaela Mišu Provića. Nakon pjesme ''Grad heroj'' Veritas je izdao božićnu pjesmu ''Zvijezda'', te za istu snimio spot. ''Navješćujte svim narodima'', psalam je biblijskog kralja Davida, kojeg je tisućama godina nakon opjevao ovaj mladi sastav. Za isti su snimili spot, a u svojoj arhivi imaju još tri studijske pjesme, koje zasigurno nestrpljivo iščekuju realizaciju spota, a to su ''Želim ti prić'', ''Dar'' i  ''Vodi me''.

To da imaju ambiciju, potencijal i žele raditi, neumorno ističu. Također pozivaju mlade koji znaju pjevati i svirati da im se pridruže i postanu dio male skladne obitelji „Veritas aetrena“.