Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Komorni zbor bogoslova CBS - a Split održao adventski koncert „Ususret Božiću 2019.“

Napisao 
Published: 20 Prosinac 2019

Ured za pastoral mladih Splitsko – makarske nadbiskupije i Centralno bogoslovno sjemenište organizirali su u četvrtak, 19. prosinca, u katedrali svetog Dujma adventski koncert „Ususret Božiću 2019.“

Komorni zbor bogoslova CBS - a u Split tradicionalno njeguje gregorijansko, liturgijsko i  klapsko  pjevanje te polifoniju. Iako im je primarna zadaća animiranje liturgijskih slavlja unutar bogoslovije, na poziv svećenika često su gosti u brojnim župama splitske nadbiskupije, ali i metropolije.

Vicerektor u Centralnom bogoslovnom sjemeništu,  odgojitelj bogoslova i maestro Komornog zbora mo. don Ivan Urlić rekao je kako bogoslovi u pripremi svakog nastupa izdvajaju mnogo vremena i truda. Tim angažmanom pokušavaju biti što bolji i profesionalniji u nastupima.

„Ove godine imamo 18 članova u Komornom zboru, a u samim početcima nas je bilo tek 9. Hvala Gospodinu, trenutno nas ima dosta i ova generacija bogoslova u Komornom zboru je  brojnija“, rekao je Urlić.  Nadodao je da u ovom radosnom vremenu iščekivanja Božića tradicionalno održe adventski koncert.

Ovogodišnjim koncertom „Ususret Božiću 2019.“ u katedrali svetog Dujma izveli su 13 skladbi te su napravili cijeli kronološki presjek crkvene glazbe kroz repertoar gregorijanskog pjevanja, pa sve do izvedbi 21. stoljeća.

Iskoristivši vrijeme priprave za rođenje Spasitelja maestro Urlić je poručio svim vjernicima da budu skromni te da otvore svoja srca Bogu koji dolazi.

„Oko nas je puno buke i blještavila što zapravo čovjeka u ovom radosnom vremenu ne smiruje, nego ga uznemiruje. Divim se mladim ljudima koji uspijevaju pronaći tu tišinu te se trude izdvojiti vrijeme za svoga Spasitelja. Nalazimo se u vremenu u kojem nije niti malo jednostavno posvjedočiti svoju vjeru. U mladima vidim jednu svjetlu budućnost koja će zasigurno promijeniti lice naše zemlje“, zaključio je.

Predstojnik Ureda za pastoral mladih SMN i duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu dr. don Mihael Prović istaknuo je da je ideja koncerta animiranje bogoslova i njihovog vrijednog rada. Ističe da će kruna tog vrijednog rada bogoslova biti skorašnje izdavanje njihovog već snimljenog CD materijala.

„Izuzetno sam sretan što smo cijeli glazbeni materijal Komornog zbora bogoslova CBS – a  prije nekoliko tjedana snimili upravo ovdje u katedrali svetog Dujma. Uskoro ćemo imati nosač zvuka koji će njima, ali i svima nama biti jedna velika radost u  nadolazećem Božiću“, zaključio je don Mihael Prović na kraju adventskog koncerta.