Ispiši ovu stranicu

Korizmeni koncert

Napisao/la  Petra Lasić
Published: 15 Travanj 2019

U sklopu „Dana kršćanske kulture“, koji se održavaju od 06.-16. travnja 2019. godine u Splitu, Šibeniku i Dubrovniku, Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, knjižara Verbum, te mješoviti pjevački zbor ''Camerata vocale Split'' organizirali su Korizmeni koncert u subotu, 13. travnja 2019. godine, u župnoj crkvi Gospe od zdravlja - Split.

Riječima dobrodošlice, prepunu crkvu pozdravila je Martina Radnić, jedna od sopranitica mješovitog zbora ''Camerata vocale Split'', te s nekoliko riječi predstavila sam zbor i njegovo djelovanje, čime je otpočeo ovogodišnji Korizmeni koncert. ''Camerata vocale Split'', mješoviti je zbor nastao 2018. godine, iz višenagrađivanog mješovitog pjevačkog ansambla ''Schola cantorum Split''. U samo dva mjeseca svojeg djelovanja osvojili su zlatnu plaketu na državnom natjecanju u Rovinju, u organizaciji krovne udruge hrvatskog kulturnog amaterizma. Od listopada 2012. godine zbor vodi i njime dirigira mr.art. Sara Dodig Baučić, asistentica na odsjecima za Glazbenu teoriju i Glazbenu pedagogiju na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

„Tu Domine, spes mea – Tragom hrvatske pjevane baštine“ koncertna je meditacija u tri dijela kojom je sopranistica Iva Ivanišević Ivković napravila uvertiru u pjesme koje su uslijedile nakon. „Tota pulchra es…“, prvi je od njih koji govori o Majci – majci koja po utoru na Djevicu Mariju ljubi svoje dijete bezrezervno do kraja i prati ga na svim njegovim putovima. Potom su slijedile pjesme: „Zdravstvuj Carice nebeska“, „Zdrava si Marijo“, „Tota pulchra es“, „Zdravo Marijo“, „Bogorodice Djevo“ i „Zdrava Devica“. Druga meditacija „Laudes cruris attolamus…“, govori o križu, kojem je Kristova muka dala novu simboliku – simboliku blagoslova i spasenja. Potom su slijedile pjesme: „Ingrediente Domino“, „Iuse naš“, „Laudes cruris attolamus“, „Sepulto Domino“, „O Isuse ja spoznajem“ i „Tužno plače“. Posljednja meditacija „Resurrexit, alleluia!“, podsjetila je nazočne da patnja i bol koje su česte suputnice ovozemaljskog života ne ostaju bez svojeg ploda – a plod je samo Uskrsnuće, novi život. Potom su slijedile pjesme: „Crucifixus resurrexit“, „Isus je uskrsnuo“ i „Pjevaj hvale Magdaleno“.

''Camerata vocale Split'' je trebala predstaviti i svoj prvi nosač zvuka, no zbog tehničkih poteškoća na njega će morat pričekati još koji tjedan.

Na kraju koncerta zahvalili su se svima nazočnima, a na poseban način uputili su zahvale g. Miru RAdalju, direktoru nakladničke kuće Verbum, predstojniku Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije dr.sc. don Mihaelu Miši Proviću, te nadbiskupu Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Marinu Barišiću.