Najave događanja

Nema događanja

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2'Progledaj srcem' u Ciboni – više od šest tisuća mladih srcem i pjesmom zahvaljivali Gospodinu

Napisao/la  Sara Mustapić
Published: 26 Travanj 2018

U subotu je u KC Dražen Petrović održan najiščekivaniji godišnji glazbeni događaj suvremene duhovne glazbe u Hrvata koji je okupio čak 6500 posjetitelja. Na ovom spektaklu prisustvovala je mahom mlada publika iz svih djelova Hrvatske, BiH, Njemačke i Austrije koja je od samog početka do kraja zajedno s brojnim izvođačima u glas pjevala na slavu Gospodnju.

Na programu ovog dvoipolsatnog koncerta našlo se čak dvadeset i devet pjesama koje je izvelo trinaest izvođača, koje čini brojka od ukupno 125 talentiranih pjevača i glazbenika. Zahvaljujući tehničkoji i snimateljskoj realizaciji iza koje stoji 175 suradnika Laudata kao i volonterima Molitvene zajednice Srce Isusovo iz Palmotićeve (njih čak 55), ovaj veličanstveni događaj je proveden besprijekorno.

Sami početak koncerta obogaćen je igrom prigušenog svjetla reflektora i svjetlucajućih plavih lampica koji su simbolizirali zvjezdano Nebo. Tu simboličnu igru mraka i svjetla koja poručuje upravo izlazak iz tame u svjetlo, popraćenu velikim srcem na videozidu koji je i ovogodnišnji zaštitni znak koncerta, oživotvorili su i prvi izvođači – zajednica Cenacolo. Dvanaest članova Cenacola, šest djevojaka i šest mladića izvelo je plesnu koreografiju na pjesmu 'Nitko kao Ti'. Plesne korake Cenacola pratila su tri prateća vokala iz zbora Mihovil: Mirjana Cokarić, Juliana Vujević i Stjepan Sekelez. Kao izraz molitve Bogu, Cenacolovci su sami izradili svoje kostime za ovu izvedbu.

U svom simpatičnom tonu, publiku je zatim u večer uveo voditeljski duo – Marin Periš i Josip Kežić, svima dobro poznat iz Laudatovog duhovno-satiričnog serijala Božanstvena komedija. Uz pratnju gitare, u obliku rime, svim prisutnima su najavili da će se ovim koncertom ''Boga slaviti, život i budućnost Bogu predati''.

Sljedeći je na pozornici bio Scifidelity Orchestra, koji je rasplesao publiku kombinacijom gospel pjesama: Down by the River, Oh happy day, Amazing Grace, Joshua fit the battle i When the Saints. Splitski sastav VIS Mihovil izveo je 'Odlučio sam slijediti Krista' i 'Djeluj kroz mene'. Jedan od izvođača bio je i Zvonimir Kalić koji je izveo pjesme ''Ime ti je Sveti'' i ''Spasenja moć''. Fra Ivan Matić i Sestre Palić izveli su ''Brate moj'' i ''Prečisto srce Marijino''. U ovaj subotnji, Marijin dan, posebno su se rastvorila srca prisutnih na pjesme ''Reci Marijo'' kao i ''Voda izvire'' u izvedbi već spomenutih Sestara Palić. Među izvođačima istakla se i nagrađivana mlada glazbenica Mia Dimšić izvedbom ''Svake slave dostojan'' (verzija Emanuel), promičući nadu u bolje sutra.

Apsolutnu puninu ovom koncertu dala je prigodna meditacija koju je uputio don Ivan Filipović, duhovnik zajednice Cenacolo u Hrvatskoj. Riječima ''Kad Laudato Tv progleda srcem, onda…'' upućivao je na važnost djelovanja ove televizijske kuće, obraćajući se mnoštvu iskrenom interpretacijom riječi ''progledaj srcem''. Na kraju, uputio je i zahvalu gospođi Kseniji Abramović, direktorici LTV-a za neizmjeran trud i ljubav koje ulaže u svoj rad na Laudatu, što potvrđuje i ova večer.

Koncert je zatim nastavljen, s još većom energijom, nastupom fra Marina Karačića, kojeg je publika pozdravila s velikim oduševljenjem. Poseban utisak na prisutne imala je njegova izvedba pjesama ''Obećanje'' i ''Ti si mene prvi ljubio'' koja nikog nije ostavila ravnodušnim. Nakon fra Marina, na pozornicu se popeo i VIS Veritas aeterna Split koji je izveo ''Sva djela Gospodnja'' i ''Divan si'', na koje je publika reagirala rukama u zraku i pjevanjem. SKAC zbor Zagreb izveo je 'Agnus Dei' i 'Kad sve utihne'.

Kako se večer bližila kraju, tako je atmosfera u dvorani dodatno rasla. Po reakcijama publike reklo bi se da je vrhunac večeri bio nastup sastava Božja pobjeda. ''Suhe kosti'', ''Krovovi'' i ''Dubine'' orili su se u jedan glas, publika ih je gotovo samostalno izvela, na nogama i s podignutim rukama. Za kraj, dvoranu su uzdrmali svojim energičnim nastupom Ante Cash i Rafael Dropulić Rafo, motivirajući i animirajući publiku pjevajući ''Silan Bog'' i ''Jerihonske zidine''.

Da je koncert bio ostvarenje očekivanja publike, izvođača kao i organizatora, potvrdila je zajednička izvedba svih izvođača na prvom bisu uz pjesmu ''Gospode, trebam Te''. Drugi bis bio popraćen i prigodnim plesnim pokretima publike i izvođača koje je pjesmom 'Pjevaj, pjevaj Gospodu svom' animirao Marin Periš. Sa suvoditeljem Josipom Kežićom zaključno je pozvao sve muškarce da se aktivnije uključe u crkvene aktivnosti.

Ksenija Abramović, direktorica LTV-a, zahvaljuje svim izvođačima, orkestru, posjetiteljima i donatorima, a nadasve Bogu. Napomenula je da se pokazala potražnja za barem još dvije tisuća ulaznica. Stoga je izvjesno da će se sljedeći, peti 'Progledaj srcem' dogodine održati u velikoj dvorani zagrebačkog Doma sportova, čiji je kapacitet između deset i dvanaest tisuća mjesta.

Sudjelovala čak dva zbora iz Splita

Ovogodišnji ''Progledaj srcem'' bio je obogaćen izvebom čak dvaju splitskih zborova. Već četvrti put nastupio je dobro poznati Zbor Mihovil pod vodstvom Marina Mate Pocrnjića, koji svaki put iznova oduševi prisutne svojom snažnom gospel izvedbom. Ove godine im se pridružio i studentski zbor VIS Veritas aeterna pod vodstvom Antonia Grkeša, za kojeg je ovaj veliki koncert i slavljenički događaj bio izuzetna čast i vjetar u leđa za daljnji rad. Osim što su imali priliku dijeliti pozornicu, ovi mladi sastavi zajedno su i putovali u Zagreb. S njima su u autobusu bili i njihovi duhovni mentori don Mihael Prović i o. Zoran Pletikosić. Svi su bili smješteni po obiteljima u Župi Remete. Nedjeljno jutro proveli su u zajedničkom slavlju Svete Mise u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, koju su animirali zajedno sa zborom koji tu djeluje. Svetu Misu je predvodio don Mihael Prović koji se na kraju zahvalio na izuzetnom gostoprimstvu nadajući se još brojnim ovakvim susretima. Na svome putu ovi mladi sastavi svoje su vrijeme kratili druženjem i pjesmom, ali točku na i svakako je stavila duhovna radionica na povratku kući. Svi prisutni su se kroz razne zadatke međusobno zbližili i dodatno poradili na zajedništvu. Osim toga, glavni cilj je bio prepoznati Isusa u svome bližnjemu. Pažljivim slušanjem onog koji nam govori zapravo slušamo Isusa, vidimo ga u svom bližnjem i naše ponašanje prema bližnjima je zapravo naš odnos prema Isusu. S tim mislima sretno su stigli u Split i molitvom zahvalili Bogu na sretnom dolasku i Duhom ispunjenom vikendu.