Najave događanja

Nedjelja, 18. 03. u 20:00 sati
Duhovna obnova i korizmena misa za studente
Srijeda, 21. 03. u 20:30 sati
Hrvatsko nadzemlje: Bog je mlad

kmnl momcadi
glazbeni sastavi

pp

pp4

pp2Devetnaesti Papa-fest

Napisao/la  Jasminka Perić
Published: 03 Rujan 2017

U spomen na posjet pape Ivana Pavla Drugoga Gospinom prasvetištu u Solinu prije devetnaest godina, održan je u nedjelju, 3. rujna devetnaesti Papa-fest, festival duhovnih šansona. Započeo je pjesmom Gledam Te bijeli Oče koju su izveli sudionici iz više vokalno-instrumentalnih sastava. Festival je organizirala župa Gospe od Otoka, pod pokroviteljstvom Splitsko-makarske nadbiskupije, Grada Solina i župnog ureda Gospe od Otoka, a kao ni prethodnih godina festival nije bio natjecateljskog karaktera.

U ime glavnog pokrovitelja Splitsko-makarske nadbiskupije, festival je otvorio povjerenik za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije dr. don Mihael Prović istaknuvši kako su mnoge duhovne pjesme koje rado slušamo izvedene upravo na Papa-festu što je pokazatelj koliko je ovaj festival kvalitetan i prihvaćen od svih generacija.

Potom su s autorskom pjesmom nastupili vokalno-instrumentalni sastavi Mihovil, Agnus, Izidor, Dominik, Gospine ruže iz Splita, Papa band i Aurora iz Solina, Sveti Lovre iz Trogira, Dodir milosrđa iz Strožanca, Snaga vjere iz Kaštel Kambelovca, Znak pobjede iz Košuta i kao solist Vedran Vegar.

Nazočnima, među kojima su bili gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević, predsjednik Gradskog vijeća Solina Renato Prkić i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, obratio se u ime organizatora župnik i upravitelj svetišta Gospe od Otoka don Ranko Vidović istaknuvši kako se rado sjećamo susreta s papom Ivanom Pavlom Drugim u Solinu kada je mladima posebno poručio: „'Čuvajte se onih koji vam nude laka riješenja, bez žrtve se ne može sagraditi ništa veliko.' Ovaj festival je odjek te Papine opomene koju smo dužni prenositi budućim generacijama“, rekao je don Ranko zahvalivši svima koji su pridonijeli da se ovaj festival održi. Zatim su gradonačelnik Ninčević, župan Boban, Sanja Štrk i župnik Vidović predstavnicima VIS-ova uručili priznanje za sudjelovanje na festivalu. Na kraju su svi otpjevali himnu Papa-festa „Hrvatska mladež“.