Nadzemlje održalo susret na temu “Seks na Eks”

HRVATSKO NADZEMLJE

U srijedu 17. travnja održan je još jedan susret Hrvatskoga nadzemlja pod naslovom „Seks na eks“. Gost predavač bio je zagrebački studentski kapelan don David Leskovar koji je na početku svojega predavanja istaknuo kako bi seks za nas katolike trebao biti sve, samo ne na eks. Svi smo mi sinovi i kćeri mentaliteta u kojem živimo, a živimo u hiperseksualiziranoj kulturi. Seks na eks je priča za slabiće, svi zapravo čeznu za puno dubljim iskustvom ljubavi – ističe gost predavač. Božji plan za čovjeka od početka je brak. 

Prva zapovijed koju Bog ostavlja čovječanstvu je 'plodite se i množite'. Bračni čin je, prema stajalištu Crkve, zapravo obnavljanje onih riječi koje su si muž i žena izrekli pred oltarom. To je najsvetiji čin koji nam je Bog ostavio i on je sve, samo nije seks na eks. Čistoća u braku zvuči kao kontradikcija i često u našoj glavi ima negativan prizvuk i negativnu konotaciju.

Crkva kaže da je to vrlina koja oslobađa naše seksualne misli od sebičnosti i usmjerava ih prema autentičnoj ljubavi. Ona nije samo izbor nego imperativ jer smo svi pozvani na čistoću i ljubav. Sveti Ivan Pavao II. naglašava kako je bračni čin najsvetiji čin koji bračni par živi u svteom braku, ali također ima tanku granicu između najsvetijeg čina i grijeha, odnosno između ljubavi i požude. 

Ako je bračna ljubav znak Kristove ljubavi prema Crkvi, onda nas jedino Krist može učiti pravoj ljubavi, a Krist kaže: „Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio.“ U svojem je predavanju don David istaknuo kako bi svaki bračni čin trebao biti slobodan, plodan, vjeran i otvoren potomstvu. Osoba ništa ne zadržava za sebe nego se u potpunosti predaje drugoj osobi. Uporaba bilo kakve vrste kontracepcije strogo je zabranjena stvar jer krši sve ono štu su si supružnici izrekli pred Bogom, pred oltarom. 

Crkva ne naučava da spolni čin postoji samo radi beba ili da je jedini opravdani razlog za spolni odnos stvaranje novoga života. Prokreativni cilj najvažniji je cilj bračnoga čina, ali Crkva nikad nije rekla da je prokreacija jedini dobar razlog bračnoga čina. Nema te sile u svemiru koja je toliko snažna i kreativna kao ljudska spolnost. I upravo zbog toga, kad ju zlouporabimo, može biti jako destruktivna i imati jake posljedice. 

Stoga nas spolnost prisiljava da se stavimo između najviših težnji i najnižih požuda. Živjeti istinu o spolnosti radosna je stvar. Seks nije na eks. Predajte svoj spolni život Isusu Kristu ako želite savršen spolni i seksualni život. Dobar seks, točnije pravo bračno darivanje, ne ovisi o tehnikama ni o korištenju igračaka ni o perveznim maštanjima.

Počnite zazivati Boga, koji jest ljubav, da bude s vama. Korištenje kontracepcije kršenje je ženidbene privole. Sastavni dio koji su si muž i žena izrekli pred oltarom je otvorenost prema životu. Svaki čin će biti otvoren prema životu. Brak je sve ili ništa i zato je spolnost kao izraz bračnog predanja upravo sve ili ništa. Svrha medicine je pomoći našem zdravlju. Strašno ju zloupotrebljavamo kad bismo zdravu osobu pokušali oslijepiti. 

Slična se zloupotreba događa i kad se nekoga namjerno sterilizira. Neplodnost je bolest koju treba liječiti i s tim Crkva nema problem, ali za plodnost ne trebamo uzimati lijekove. Kontracepcija je prvi put omogućila prekidanje poveznice između spolnosti i novoga života. Između spolnog čina kojeg sami namjerno sprječavamo i suzdržavanja od spolnog čina za vrijeme plodnih dana postoje razlike kozmičkih razlika. 

Pustimo Bogu da bude Bog! Bog zna što je najbolje za nas čak i kada mi to ne shvaćamo. Ono što mi odaberemo mora biti naša odluka. Ne može Crkva odlučivati za nas. Nakon predavanja publika je imala priliku vidjeti dramske uratke u produkciji i organizaciji Hrvatskoga nadzemlja, a cijelu je priču upotpunilo glazbeno animiranje benda Dodir Milosrđa iz župe Gospe od Zdravlja iz Podstrane. 

Sljedeći susret Hrvatskoga nadzemlja održat će se 15. svibnja na temu Crkva i mladi, a gost predavač biti će fra Stjepan Brčina.