Bračni par Vujević – Brak je mjesto na kojem nas Bog uči ljubiti

Tema drugog susreta 3. godine 3D formacije bila je Odnosi u obitelji, a u goste nam je došao bračni par Vujević. Luka i Marica u braku su 17 godina i roditelji su četvero djece. Uz to, voditelji su regionalnog tima Hrvatske zajednice Bračnih susreta.

Početak veze

Započeli su svoju priču o tome kako im je u periodu hodanja sve bilo romantično, gotovo idealno. Trudili su se jedno oko drugog, bili kreativni, Luka je Marici skidao zvijezde s neba, slušao ju je satima, rado išao s njom u shopping i sl. Kako kažu, od početka su na neki način znali da su jedno za drugo te su već na prvom susretu postavili važne kriterije za dalje. Period hodanja bilo je vrijeme kad su skrivali svoje mane, a isticali svoje vrline. Zanimljivo je bilo čuti da je Luka tada vrlo dobro kontrolirao svoj inače jak temperament, ali ne iz sebičnih razloga, već je stvarno želio biti bolja osoba za Maricu.

Bračni život

Ništa im nije predstavljalo problem ni kad su se odlučili vjenčati, iako nisu imali riješeno stambeno pitanje i iako, zbog smrti u obitelji, nisu mogli imati veliko vjenčanje. Jedino im je bilo važno da su zajedno i da se što prije vjenčaju. Marica je ubrzo nakon vjenčanja zatrudnjela i dobili su svoje prvo dijete. Tada je puno toga krenulo nizbrdo. 

Od romantične zaljubljenosti došli su do življenja u običnoj svakodnevici. Odjednom su maske počele padati i pojavile su se prve trzavice i svađe. Luka se iznenadio time što Marica više nije bila toliko nježna i blaga, kao tijekom hodanja, a Maricu je iznenadila Lukina narav i temperament. 

Istaknuli su da im je tada najviše počelo smetati upravo ono što im je nekad bilo nabolje kod onog drugog. U periodu hodanja mislili su da su isti, a sada su odjednom primijetili da su različito odgojeni. Mislili su da se druga osoba u braku puno promijenila u odnosu na ono kakva je bila prije, ali, kako kažu, zapravo se nije promijenila ta osoba, nego su se promijenila njihova očekivanja. 

Rekli su nam da u braku dođe na vidjelo naša sebičnost, a da nas brak uči nesebičnosti. Istaknuli su da puno znači kad čovjek zna da rastava nije opcija, kao što njima nije bila, jer onda pronalazi načine kako raditi na odnosu i truditi se. Iskreno su nam progovorili o tome da su se ponekad znali osjećati kao oženjeni samci, da su imali razdoblja duge šutnje i da su nervirali jedno drugo. 

Vjeruju da je za njihov brak puno značilo to što su se okružili duhovnim sadržajima i što su imali uporište u Bogu. Vjeruju da je milost sakramenta braka ogromna. Prema njima, brak je mjesto na kojem nas Bog uči ljubiti, a tri su stupa odnosa u braku molitva, komunikacija i spolnost i svaka komponenta ovisi o onoj drugoj.

Često zaboravljamo kolike su razlike između muškaraca i žena, a Luka i Marica pokušali su nam barem dijelom ukazati na to. Smatraju da bi i njima bilo puno lakše u braku da su toga ranije bili svjesni. Danas se više ne trude promijeniti jedno drugo, već se prihvaćaju takvima kakvi jesu.

Brak i djeca

Dotaknuli su se i djece te rekli kako su se oslanjali jedno na drugo u odgoju. Jednom su čuli rečenicu don Mihovila Kurkuta o tome da bi odgoj trebao biti najstroži na početku, a da bi djecu kasnije trebalo skroz pustiti, i toga su se držali. Oni na svoju djecu ne gledaju kao na svoje vlasništvo, već na svoju djecu gledaju prvenstveno kao na Božju djecu. Istaknuli su da je s djecom važno biti iskren i autentičan te smatraju da je to ono što njima pomaže. Oni se ne boje priznati svojoj djeci da su u nečemu pogriješili i tako im pokazati da su i roditelji samo ljudi. Poručili su nam da se ne treba povoditi za suvremenim idejama da je važno izdvajati vrijeme jedno za drugo, već da je u redu priznati da ponekad par jednostavno nema vremena za zajedničke trenutke. Luka je istaknuo da primijeti da je istina da odnos sa ženom i djecom ovisi o tome kakav je odnos s Bogom.

Mistične strane braka

U završnom dijelu svoga predavanja dotaknuli su se mistične strane braka, a to je da je odnos između muža i žene preslika odnosa Krista i Crkve. Brak je Crkva u malom, Krist je muž, a žena je Crkva. Na kraju su nam poručili da sve kreće od odluke za ljubav, da je komunikacija jako važna i da je neizbježno umrijeti sebi, jer bez toga nema rasta. Pozvali su mlade parove koji ozbiljno promišljaju o ulasku u brak da se prijave na zaručnički susret koji će se održati u travnju u Splitu.

Vježba

Tijekom sljedećih 7 dana zapiši svaki dan jednu situaciju u kojoj si se u odnosu s nekim iz tvoje obitelji ili s momkom/curom osjećao ljubljeno i prihvaćeno. Zapiši to u dvije/tri rečenice i promisli gdje je tu bio Bog.

Možda će tijekom sljedećih 7 dana biti situacija kada ćeš ući u konflikt s nekim iz obitelji ili momkom/curom. Pokušaj se vratiti u te situacije i promisli o tome što te tu toliko povrijedilo i zašto si reagirao na način na koji jesi. Je li ta osoba dotaknula neku tvoju ranu? Kako bi bilo bolje da si reagirao i zašto nisi? Gdje je tu bio Bog? Izdvoji jednu ili više takvih situacija u tjednu i zapiši ih u par rečenica.