Održana misa zahvalnica za kraj pastoralne godine

PASTORAL MLADIH SMN

U nedjelju, 11. lipnja, u Župi na Visokoj održala se sveta Misa “Te Deum”, zahvalnica za proteklu akademsku i pastoralnu godinu. Svečano misno slavlje predvodio je nadbiskup Želimir Puljić u koncelebraciji našeg župnika don Ivana Terze, kapelana don Antuna Mate Antunovića i drugih svećenika nadbiskupije. Cijelo slavlje glazbeno nas je pratio studentski zbor mladih VIS Veritas Aeterna.
 
U svojoj homiliji nadbiskup se osvrnuo na pročitana čitanja u kojima je stavljen naglasak na Oca koji je brižan, Oca koji je neumoran i koji nas svakog individualno voli i poznaje. Stavljen je fokus na Matejev odlomak, biografske slike Gospodina. Gospodin poziva čovjeka, Mateja carinika.
 
Krist i Matej
 
Za razliku od ostalih svetih spisa, važnost ovog odlomka je stvaranje slike Gospodina iz samih riječi stvaratelja zapisa, a ne na temelju Isusovih riječi i priča o Njegovim djelima. Prikazan je na sugestivan način kako od Kristova lica dolazi svijetlo i pokret ruke prema Mateju, zbiva se neverbalni dijalog između Krista i budućeg apostola.
 
Kristova ispružena ruka prema Mateju potiče budućeg apostola da neverbalnim pitanjem upita Isusa je li siguran da poziva baš njega. Nakon poziva slijedi opraštanje pozvanog apostola s prošlim načinom životom. Prisutni na pripremljenoj gozbi se pitaju zašto Isus objeduje sa grešnicima, na što im Isus odgovara: “Ne treba liječnik zdravima, nego bolesnima”.
 
Isus upravo dolazi zbog bolesnih da ih ozdravi i grešnika da im oprosti. Upravo objedovanjem s grješnicima Isus je doveo brojne grešnike za svoj stol mira, oproštenja i ljubavi, upravo kao i grešnik Matej.
 
Grešnica koju su htjeli kamenovati
 
Nadbiskup se prisjetio i javne grešnice koju su htjeli kamenovati, ali koju na kraju zbog Isusovih riječi nitko nije kamenovao jer svatko od nas nosi svoj grijeh i teret grijeha koji je malen naspram Božje milosti i ljubavi. Također, prisjetio se i žene s više muževa koja je pristupila zdencu koji je bio izvor njene vjere i obraćenja.
 
Kraj školske i akademske godine donosi i zahvalnost za sve, a posebnu naklonost prema mladima pokazivao je i papa Ivan Pavao II koji je razgovarao, molio, slušao, surađivao s mladima koji su za njega bili nada buduće Crkve.
 
Nadbiskup je naglasio ljubav Gospodina prema svakom čovjeku, osobito mladom, te da se nikada ne osjećaju sami i da ne smatraju da žive u bezizlaznoj situaciji već da pronađu utjehu u Gospodinu koji je vječna ljubav i dobrostivi Otac.
 
Djela Ivana Pavla II
 
U konačnici, stavljen je fokus na svetog Ivana Pavla II koji je toliko učinio za obitelj i mlade. Borio se za obitelj, ugrožene, nerođenu djecu, život i za mlade. U inicijalnim nastupima zamolio je svakog da otvori vrata Kristu, a svi njegovi nastupi bili su ispunjeni vapajima. Njegova jasnoća i proročki stav činili su ga izuzetnim jer je neumorno svjedočio Krista i preispitivao vjeru i savjest svakog čovjeka.
 
Na samome kraju, župnik don Ivan Terze se zahvalio nadbiskupu na dolasku te se program nastavio uz zajedničko druženje u velikoj dvorani župe.